СБУ затримала колаборанта, який допомагав окупантам будувати блокпости та ремонтував їм техніку

Служба безпеки викрила ще одного колаборанта під час стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківської області. Зловмисником виявився 45-річний мешканець з одного з сіл Ізюмського району, який негативно ставився до представників українських органів влади, правоохоронних структур та військовослужбовців Збройних Сил України.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За даними слідства, він пішов допомагати російським загарбникам з першого дня окупації його села. Чоловік ділився з рашистами наявними в нього матеріалами для будівництва блокпостів та інших фортифікаційних споруд: бетонними стовпами, деревиною, старими шинами. До того ж, ще й сам ці матеріали возив окупантам на одному зі своїх чотирьох тракторів.

Крім того, наприкінці червня колаборант передав російським загарбникам у користування будинок свого односельця. Він добровільно повідомив окупантам, що цей маєток залишився без хазяїв, та фактично поселив туди на кілька місяців військовослужбовців країни-агресора.

Встановлено, що зловмисник також допомагав рашистам лагодити їхню техніку. Він мав навички з ремонту автомобілів і проводив ці роботи за місцем свого мешкання, де у нього були усі необхідні слюсарні інструменти та приладдя.

“Після деокупації району чоловік залишився у селі і сподівався уникнути покарання. Втім, оперативники СБУ викрили його злочинну діяльність і затримали. Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).”, – розповів Владислав Абдула.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 тис грн) або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

За рішенням суду підозрюваний перебуває під вартою.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала колаборанта, який під час окупації Куп’янська влаштувався «експертом» до мвд рф і фабрикував справи проти українців.